BARBIE 60 Super Stories - maart 2019

Ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van Barbie verschijnt het boek 60 Super Stories. Zestig Nederlandse vrouwen komen daarin aan het woord over hun loopbaan.

Het boek draagt de boodschap uit dat vrouwen en meisjes alles kunnen bereiken, doen en worden wat ze willen. De pop zelf heeft door de jaren heen allerlei beroepen uitgeoefend, zelfs in de periode dat het niet vanzelfsprekend was dat vrouwen buitenshuis werkten.

Dream gap

De fabrikant van Barbie, Mattel, heeft onderzoek laten doen naar de zogeheten Dream Gap. Daaruit kwam naar voren dat meisjes tot 6 jaar van alles willen worden, van boswachter tot astronaut.  

Als ze ouder worden, leggen ze zichzelf beperkingen op en worden ze realistischer. Dromen verdwijnen daarmee langzaam naar de achtergrond. Mattel hoopt met dit boek rolmodellen een podium te geven om meisjes te inspireren hun dromen na te jagen.

In het boek komen onder anderen Neelie Kroes, terreurexpert Beatrice de Graaf en bladerunner Marlou van Rhijn aan het woord. Maar ook minder bekende vrouwen met een bijzonder beroep worden ondervraagd over hun drijfveren en motivaties binnen hun carrière.